+386 (0)5 330 20 20 info@sz-ng.si

Nahajate se tukaj

2. odbojkarski turnir za neregistrirane dijake in dijakinje

Datum dogodka:
27.03.2024

V sredo, 27. 3., se je v Novi Gorici odvil 2. odbojkarski turnir za neregistrirane dijake in dijakinje srednjih šol s širše goriške regije. Pri dijakih se je na tekmovanje prijavilo 10 srednjih šol, pri dijakinjah pa 7.

Na strani srednješolskih profesorjev je že nekaj let tlela ideja po organizaciji turnirja v odbojki, kjer bi sodelovali dijaki in dijakinje, ki niso registrirani pri Odbojkarski zvezi Slovenije in bi tako na turnirju prikazali znanje, ki so ga pridobili predvsem med poukom športne vzgoje v šoli. Njihovim željam smo z veseljem prisluhnili in tako je Zavod za šport Nova Gorica lani prvič organiziral turnir na tak način. Odziv s strani samih udeležencev je bil odličen, zato smo organizacijo ponovili tudi letos.

Eden od glavnih pobudnikov turnirja, Iztok Čehovin, profesor športne vzgoje na Elektrotehniški in računalniški šoli nam je povedal: »Naloga in obveza športne vzgoje je tudi, da omogoči dijakom, dijakinjam sodelovanje na športnih tekmovanjih pod okriljem Zavoda za šport Planica. Koledar tekmovanj je zelo pester, šole pa zastopajo v glavnem aktivni športniki, torej tisti, ki vadijo v športnih društvih in tekmujejo v državnih tekmovanjih. Dijaki in dijakinje, ki pa se ljubiteljsko bavijo s športom, nimajo možnosti okusiti tekmovalnega vzdušja. No, športnim pedagogom se je končno izpolnila želja, da smo skupaj z Javnim zavodom za šport Nova Gorica izpeljali turnir amaterjev v odbojki za dijakinje in dijake Severno primorske regije. Tekme so bile izenačene in videli smo veliko kvalitetnih potez. Mladim je bilo omogočeno, da občutijo tekmovalni duh, pripadnost ekipi, šoli. Mogoče bo bila ta izkušnja tudi motiv za rekreativno sodelovanje v športu. Športni pedagogi pa si želimo in upamo, da bomo taka tekmovanja organizirali tudi v prihodnje in jih morebiti še razširili na druge športne igre (mali nogomet, košarka, rokomet …). Mogoče pa bodo našemu primeru sledili tudi v drugih delih države.«

Na turnir se je prijavilo vseh 10 srednjih šol, ki tudi sicer tekmujejo na šolskih športnih tekmovanjih v okviru Področnega centra Goriška – s strani Šolskega centra Nova Gorica so to Biotehniška šola, Srednja ekonomska in trgovska šola, Gimnazija in zdravstvena šola, Elektrotehniška in računalniška šola ter Strojna, prometna in lesarska šola, poleg njih pa še Gimnazija Nova Gorica, Škofijska gimnazija Vipava, Srednja šola Veno Pilon Ajdovščina, Gimnazija Tolmin in Gimnazija Jurija Vege Idrija. Turnir se je odvil v športnih dvoranah Gimnazije Nova Gorica, Balon in Partizan. Pri dijakih je tekmovalo vseh 10 navedenih šol, pri dijakinjah pa 7, če dodamo še 20 posameznikov, ki so opravljali naloge zapisničarjev in sodnikov, lahko navedemo, da je sodelovalo skupaj okrog 200 srednješolcev.  

Letošnji dvoboji so bili zelo izenačeni, udeleženci so pokazali visok nivo odbojkarskega znanja, manjkalo pa ni niti borbenih potez in želje po zmagi. Dijakinja Gaja Sovdat, ki je zastopala Gimnazijo Tolmin, je o turnirju povedala: »Zdi se mi lepo, da dobimo priložnost tudi mi, ki ne treniramo, ker imamo tudi mi veliko odbojkarskega znanja in je prav, da se tudi mi lahko dokažemo.« Zala Kralj z novogoriške gimnazije pa je dodala še: »Turnir je zelo dobro organiziran in vse je lepo predstavljeno. Upam, da se bo odvijal tudi v prihodnjih letih.«

Ob vsem povedanem je tekmovalni rezultat drugotnega pomena, vseeno pa velja omeniti, da je pri dijakinjah turnir osvojila ekipa Gimnazije Nova Gorica, ki je v finalu premagala Srednjo šolo Veno Pilon Ajdovščina, bronaste medalje pa so okrog vratu prejele dijakinje Gimnazije Tolmin. Pri dijakih je bila prva Gimnazija in zdravstvena šola (Šolski center Nova Gorica), druga Gimnazija Tolmin, tretja pa Srednja šola Veno Pilon Ajdovščina.

PriponkaVelikost
PDF icon sš_ner_odbojka_2023_24.pdf180.84 KB