+386 (0)5 330 20 20 info@sz-ng.si

Pohod prijateljstva – 2 mesti, 1 srce

Javni zavod za šport Nova Gorica in GO!2025 Nova Gorica/Gorizia

v sodelovanju z A.S.D. "GRUPPO MARCIATORI GORIZIA" pod okriljem F.I.A.S.P.,  organizirajo:

"POHOD PRIJATELJSTVA – 2 MESTI, 1 SRCE«

NEDELJA 21 APRIL 2024

Rekreativni pohod po dveh progah 6km in 12km

"Pohod prijateljstva" (La marcia dell'amicizia) je bil velik športni dogodek, ki je potekal enkrat na leto v 70. in 80. letih in je za en dan odprl meje. Italijani in Slovenci so  skupaj  hodili  po  krožni  poti  med  mestoma  in  prosto  prehajali  mejno  črto,  ne  da  bi  jim  bilo  treba  pokazati  dokumente »prepustnice«.  Potrebovali  so  le  skromni  kartonček  za  udeležence,  ki  so  jim  ga dali organizatorji. Bila je resnično schengenska izkušnja, še preden je kdo lahko sanjal o Evropi brez mejnega nadzora. Prvi pohod  je  bil  leta  1976,  devet  let preden  je  bil  sploh  podpisan  Schengenski  sporazum.  Domačini  so  na  pohodu  sodelovali  z  navdušenjem  in  na  svojem  višku  je  dogodek  privabil  več  tisoč  udeležencev.  Pohod prijateljstva je simbol sodelovanja na meji, jasen znak, da je bila regija v 20. stoletju s svojo čezmejno miselnostjo že nekaj korakov naprej. Pohod prijateljstva (La marcia dell'amicizia) postaja znova tradicionalen dogodek. Letos se mesti že 3-ič znova združujeta. Prireditev je namenjena vsem, tako najmlajšim kot starejšim, ki se zavedajo pomena zdravega načina življenja in želijo preživeti dan v dobri družbi, sproščenem vzdušju ter spoznati obe mesti s pohodniške perspektive.

 

 1. PRAVILA POHODA: poljudno rekreativni pohod z možnostjo izbire dveh razdalj, 6 in 12 km. Vsak udeleženec lahko, glede na svoje zmogljivosti, izbere poljudno dolžino pohoda pod pogojem, da jo prehodi v predvideni časovnici. Na pohodu morajo udeleženci upoštevati cestno prometne predpise in znake. Med pohodom se morajo držati navodil redarjev. Glede na vremenske pogoje predlagamo primerna oblačila in obutev.
 2. ORGANIZATOR: Javni zavod za šport Nova Gorica, Zavod GO! 2025 in Associazione Sportiva Dilettantistica GRUPPO MARCIATORI GORIZIA
 3. ZBORNO MESTO in ŠTART POHODA: GORIZIA – Via del Monte Santo - Zona Artigianale Gorizia (pri mejnem prehodu Solkan)
 4. ZAKLJUČEK POHODA: ŠPORTNI PARK NOVA GORICA (centralni stadion), povratek avtobusov na zborno mesto od 11:00 do 14:00
 5. BREZPLAČNI PREVOZ Z AVTOBUSI NA ZBORNO MESTO:
 • Od 8:00 do 9:30 na parkirišču (krožno križišče) pred nakupovalnim centrom Supernova na Majskih poljanah bodo avtobusi vozili na zborno mesto v Via del Monte Santo - Zona Artigianale Gorizia (pri mejnem prehodu Solkan)
 1. PRIJAVA SKUPINE NA POHOD: Skupinska prijava je mogoča tudi preko elektronske pošte na programi@sz-ng.si do petka 19. Aprila do ure 12:00. Obrazec dobite tudi na dan pohoda.
 2. PRIJAVA NA POHOD: na zbirnem mestu od 08:30 do 09:45 ure
 3. ZAČETEK POHODA: med 09:00 in 10:00, na poti bodo ves čas prisotni redarji do zaključka pohoda, to je 12:30. Pohoda se ni mogoče udeležiti s kolesom.
 4. PRIJAVA NA POHOD:
  • ODRASLI: VPISNINA + OBROK (Testenine): € 9,00 (za člane FIASP - ITALIA € 8,5)
  • ODRASLI: VPISNINA (brez obroka): € 4,00 (za člane FIASP - ITALIA € 3,50)
  • OTROCI od 2 do 12 let: VPISNINA + OBROK (Testenine): € 6,00
  • OTROCI od 2 do 12 let: VPISNINA (brez obroka): € 2,00
  • OTROCI do 2 let: Vpisnina BREZPLAČNA.
 5. ZAKLJUČEK POHODA in PRIREDITVE: ob prihodu zadnjega udeleženca, vsekakor pred uro 12:30 na centralnem stadionu Športnega parka Nova Gorica na Bazoviški 4, 5000 Nova Gorica.
 6. TRASA: pohod se bo odvijal večinoma po asfaltni cesti, po pohodnih poteh ter makadamu.
 7. KONTROLNE TOČKE IN OKREPČEVALNICE: dve na trasi in ena na cilju.
 8. PODELITEV NAGRAD: ob 13:15 – skupinski pohodniki (skupine, posamezniki...) prejmejo promocijska darila sponzorjev (prvih 8 skupin z najmanj 10 udeleženci, najmlajši/a in najstarejši/a pohodnik/ca).
 9. HOMOLOGACIJA POHODA po poteh ITALIJE: dogodek je priznan s strani teritorialnega odbora FIASP, GORICA – TRST GO 002  in je veljaven za vsa mednarodna IVV in državna tekmovanja FIASP, Piede Alato Senior e Giovani.
 10. STORITVE med POHODOM: reševalno vozilo, nudenje prve pomoči na progi, okrepčevalnice s primerno pijačo in hrano ob progi in na cilju, smerna in druga signalizacija. Dogodek je zavarovan in organiziran v skladu z veljavno zakonodajo. V primeru "slabih vremenskih razmer" se zaradi varnosti udeležencev, dogodek lahko izvede tudi s spremembami poteka tras v zadnjem trenutku. Pohodnike s hišnimi ljubljenčki prosimo, da jih imate na povodcu.
 11. INFORMACIJE o POHODU: Javni zavod za šport Nova Gorica, tel: 05 330 2027 ali info@sz-ng.si .

↓↓↓↓↓ PRIJAVNICA ZA SKUPINE↓↓↓↓↓